нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"По света и у нас" на 60 години

Първият говорител на „По света и у нас“, Никола Филипов. Снимка: БНТ

Годината е 1960-та, а датата - 20 юли. Това е денят, в който в България е излъчена първата телевизионна емисия новини, която и до днес пази емблематичното име на рубриката си "По света и у нас". Преди това има известен период от няколко месеца на своеобразни "сухи тренировки", с кратки 5-минутни новинарски емисии по обществената Българска новинарска емисия

В годините водещите на новините по БНТ са тези, от които зрителите пред малкия екран научават какво се случва в страната и извън нея. Те се превръщат в звезди на своето време, модели на възхищение, подражание и символ на Българска национална телевизия.

В началото новинарските емисии се подготвят от дежурни екипи, а един говорител чете информацията в часа на излъчване на централна емисия на „По света и у нас“, която остава непроменена и до днес. Първият говорител на „По света и у нас“ е Никола Филипов. От 1972 г. са избрани четири жени и четирима мъже, които единствено четат  новините от легендарното „Студио 6“ на БНТ, което съществува и до днес. В началото на 90-те години, с демократичните промени, водещи на централните емисии „По света и у нас“ стават журналисти.  Формират се два екипа с водещи от Нери Терзиева и Асен Агов, Емилия Иванова и Райчо Райков.

Днес, новинарските емисии се подготвят в нюзрума на телевизията. На мястото, от което поколения българи са научавали важната информация в централна емисия новини „По света и у нас“, днес стоят  Марина Матева и Даниел Михайлов, както и Филипа Иванова и Спас Кьосев. В останалите емисии на „По света и у нас“, най-важното съобщават журналистите: Надя Обретенова, Поли Златарева, Нора Арсова,  Илина Бисерова, Румен Йовчев и Юлия Наева.

През годините, новините на БНТ се утвърждават като достоверен източник на проверена информация. Това се потвърждава и от доклад на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс към университета в Оксфорд от 2020 г., който поставя БНТ на първо място по обществено доверие сред телевизиите в България.

„В годините, през които съм в БНТ, съм срещал много хора. Но има едно нещо, което притежава всеки един колега от екипа на новините, без значение от кое поколение е. И това е, че всеки един журналист тук харесва професията си и е човек на честта“, споделя Даниел Чипев, главен продуцент „Новини“ в БНТ.

Юбилеят на първата новинарска емисия в България протича под мотото „60 години „По света и у нас“ – 60 години споделяме важното“. През целия месец юли, обществената телевизия представя кратки спомени на новинари през годините, превърнали се в едни от най-запомнящите се истории. През шестте десетилетия, благодарение на репортерите на „По света и у нас“ до българите са стигнали исторически за страната и света събития като полета на първия български космонавт – Георги Иванов; покоряването на Еверест от Христо Проданов; падането на режима на Тодор Живков и последвалите демократични процеси; влизането в НАТО и в Европейския съюз, спортните и културни успехи на редица български личности.

Новинарските истории можете да видите и тук.

още от Екран