Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„Рома” и „Фаворитката” са големите победители на наградите БАФТА

Драмата „Рома” на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон получи наградата на БАФТА на Британската академия за кино и телевизия за най-добър филм, докато британската историческа комедийна драма „Фаворитката” доминира в седем от категориите.

„Рома”, продукция на Нетфликс разказва за драматичната съдба на мексиканско семейство през 70-те години. „Рома” е буржоазен квартал на Мексико, където се разгръща семейната история на две жени. За по-голяма автентичност творбата е черно-бяла. Филмът вече получи две награди „Златен глобус”, „Златен лъв” от кинофестивала във Венеция, награда Гоя и е номинирана за „Оскар” в 10 категории.

„Рома” спечели още три отличия БАФТА - за режисура, най-добра кинематография и най-добър чуждоезичен филм.

Оливия Колман получи приза за най-добра актриса за превъплъщението си в кралица Анна във „Фаворитката”, който донесе и награда за най-добра актриса в поддържаща роля на Рейчъл Вайс. „Фаворитката” спечели общо 7 награди от 12 номинации, включително за най-добър британски филм.

За ролята си Колман вече получи „Златен глобус”, купата „Волпи” от кинофестивала във Венеция и е номинирана за „Оскар”.

Американският актьор Рами Малек стана носител на наградата за най-добър актьор в образа на легендарния Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия”.

За 37-годишния актьор това е първа БАФТА, макар за тази роля той вече да получи „Златен глобус”, наградата на Гилдията на актьорите и също е номиниран за „Оскар”.

„Бохемска рапсодия” очаквано получи и наградата в техническата категория за най-добър звук. Екипът на филма свърши огромна работа, сливайки гласа на покойния Меркюри, на въплътилия екранния му образ Малек и канадския певец Марк Мартел, който е известен като „вокалния двойник” на фронтмен на „Куин”.

За най-добър актьор в поддържаща роля с БАФТА бе отличен Махершала Али за ролята на прочутия джазмен Дон Шърли в „Зелената книга”.

След над 30 години във филмовата индустрия режисьорът Спайк Лий най-накрая получи БАФТА за най-добър адаптиран сценарий за „Черен в клана” - експлозивна творба за расизма в Америка през 70-те години, предаде БТА. Най-слабо се представиха „Роди се звезда” на Брадли Купър, който получи само отличие за оригинална музика от седем номинации, и политическата комедия „Вице”, която взе единствено приза за най-добър монтаж въпреки шестте си номинации.

още от Екран
26
Сряда
Февруари