Затвори

Третият сезон на „Короната“ разказва историята на руски шпионин, укриван от Елизабет II

Сериалът „Короната“ е посветен на дългогодишното управление на кралица Елизабет II. /Getty Images

В продължение на две десетилетия, между 1945 и 1964 г., руски шпионин е бил под опеката на Бъкингамския дворец. Историята на сър Антъни Блънт предстои да бъде разказана в третия сезон на сериала „Короната“, посветен на дългогодишното управление на кралица Елизабет II.

През 1945 г. сър Блънт е назначен като съветник за колекцията от картини на кралското семейство от крал Джордж VI, който, от своя страна, нямал ни най-малка представа за двойната игра на поданика си. 20 години по-късно шпионинът сам си признава за извършеното от него пред кралица Елизабет II, но това е запазено в тайна до ноември 1979-а, когато министър-председателят Маргарет Тачър го съобщава публично.

До този критичен момент от живота си сър Антъни Блънт е бил преподавател в Лондонския университет, директор на Института за изкуство „Кортоулд“ и е обявен за рицар-командир в Кралския Викториански орден. Британските служби МИ-5 го подозират в предателство и са го разпитвали цели 11 пъти през годините, но безуспешно.

До днес остава необяснимо защо кралицата е била снизходителна към шпионина, дори и след разкритието. В главната роля в „Короната“ отново влиза актрисата Клеър Фой.

още от Екран