нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Земя на номади" е големият победител на 93-тите награди "Оскар"

Снимка: Getty images

"Земя на номади" е големият победител на  93-ата церемония по раздаване на наградите Американската филмова академия.

Лентата, която разказва историята на възрастни американци, пътуващи из страната с ванове и каравани в търсене на временна работа, получи общо три статуетки – за най-добър филм, за най-добър режисьор и за най-добра актриса в главна роля.

Родената в Китай режисьорка Клои Джао стана първата азиатка и втората в историята жена, спечелила "Оскар" за най-добра режисура. Наградата за най-добра главна женска роля отиде при  Франсис Макдорманд, която вече има три златни статуетки от Академията.

Сър Антъни Хопкинс спечели приза за най-добър актьор за своята роля на мъж, борещ се с деменция,  в драмата "Бащата". На 83-годишна възраст Хопкинс стана най-възрастният актьор, отличен с "Оскар".

Българката Мария Бакалова се размина със статуетката в категорията за приза за най-добра актриса в поддържаща роля, като тя отиде при южнокорейката Юн Ю-джун за ролята и във филма "Минари".

Роденият в Лондон Даниел Калуя получи "Оскар" за най-добър поддържащ актьор, изпълнявайки едната от двете главни роли - на лидера на Черните пантери Фред Хамптън, във филма "Юда и черният месия".

За най-добър международен филм бе оценен "Още по едно" на датския режисьор Томас Винтерберг.

Тазгодишната церемония ще бъде запомнена с това, че премина на живо в гара "Юниън стейшън" в центъра на Лос Анджелис. Заради пандемията там бяха събрани само номинираните и връчващите отличия.

Ето и победителите сред номинираните:

Най-добър филм

"Земя на номади", "Манк", "Момиче с потенциал", "Юда и черният месия", "Без звуци в живота", "Минари", "Бащата", Процесът срещу Чикаго 7"

Най-добър режисьор

Клои Чжао за "Земя на номади", Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал", Дейвид Финчър за "Манк", Лий Айзък Чънг за "Минари", Томас Винтерберг за "Още по едно"

Най-добра актриса

Франсис Макдорманд за "Земя на номади", Вайола Дейвис за "Ма Рейни: Майката на блуса", Андра Дей за "Съединени американски щати срещу Били Холидей", Ванеса Кърби за "Да намериш отново себе си", Кери Мълиган за "Момиче с потенциал"

Франсис Макдорманд и Клои Чжао

 

Най-добър актьор

Антъни Хопкинс за "Бащата", Риз Ахмед за "Без звуци в живота", Чадуик Боузман за "Ма Рейни: Майката на блуса", Гари Олдман за "Манк", Стивън Юн за "Минари"

Най-добра актриса в поддържаща роля

Юн Ю-джун за "Минари", Мария Бакалова за "Борат 2", Глен Клоуз за "Елегия Хилбили", Оливия Колман за "Бащата", Аманда Сайфред за "Манк"

Най-добър актьор в поддържаща роля

Даниел Калуя за "Юда и черният месия", Саша Барън Коен за "Процесът срещу Чикаго 7", Лесли Одъм младши за "Една нощ в Маями", , Пол Раджи за "Без звуци в живота", Лакийт Станфийлд за "Юда и черният месия"

Най-добър документален филм

"Моят учител октоподът", "Колектив", "Crip Camp: A Disability Revolution" за тийнейджъри с увреждания на продуцентската компания "Хайър граунд" на Мишел и Барак Обама, "The Mole Agent'', "Време"

Най-добър международен филм

"Още по едно" (Дания), "Къде отиваш, Аида?" (Босна и Херцеговина), "По-добри дни" (Хонконг), "Колектив" (Румъния), "Човекът, който си продаде кожата" (Тунис)

Най-добра анимация

"За душата", "Напред", "Пътешествие към Луната", "Овцата Шон: Фармагедон", "Вълчуни: Духът на вълците"

Най-добър оригинален сценарий

Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал", Шака Кинг и Уил Берсън за "Юда и черният месия", Лий Айзък Чънг за "Минари" , Дариъс Мардър и Ейбрахам Мардър за "Без звуци в живота", Арън Соркин за "Процесът срещу Чикаго 7"

Най-добър адаптиран сценарий

Флориан Зелер и Кристофър Хемптън за "Бащата", Саша Барън Коен, Антъни Хайнс, Дан Суимър, Питър Бейнъм, Ерика Ривиноджа, Дан Мейзър, Джена Фридман и Лий Керн за "Борат 2", Клои Чжао за "Земя на номади", Кемп Пауърс за "Една нощ в Маями", Рамин Бахрани за "Белият тигър"

Оригинална музика

Трент Резнър, Атикъс Рос и Джон Батист за "За душата", Терънс Бланчард за "Петима от една кръв", Трент Резнър и Атикъс Рос за "Манк", Емил Мосери за "Минари", Джеймс Нютън Хауърд за "Новини от света"

Песен от филм

"Fight for You" от "Юда и черният месия", "Husavik" от "Евровизия: Историята на Файър Сага", "Io Si (Seen)" от "Животът пред теб", "Speak Now" от "Една нощ в Маями", "Hear My Voice" от "Процесът срещу Чикаго 7"

Операторско майсторство

"Манк", "Юда и черният месия", "Новини от света", "Земя на номади", "Процесът срещу Чикаго 7"

Костюми

"Ма Рейни: Майката на блуса", "Ема", , "Манк", "Мулан", "Пинокио"

Късометражен анимационен филм

"If Anything Happens I Love You", "Burrow", "Genius Loci", "Opera'", "Yes-People"

Късометражен игрален филм

"Two Distant Strangers', "Feeling Through", "The Letter Room", "The Present", , "White Eye"

Късометражен документален филм

"Colette", "A Concerto Is a Conversation", "Do Not Split", "Hunger Ward", "A Love Song for Latasha"

Звук

"Без звуци в живота", "Мисия Грейхаунд", "Манк", "Новини от света", "За душата"

Визуални ефекти

"Тенет", "Любов и чудовища", "Среднощно небе", "Мулан", "Единственият и неповторим Айвън"

Костюми

"Ма Рейни: Майката на блуса", "Ема", "Манк", "Мулан", "Пинокио".

Дизайн на продукция

"Манк", "Бащата", "Ма Рейни: Майката на блуса", "Новини от света", "Тенет"

Монтаж

"Без звуци в живота", "Бащата", "Земя на номади", "Момиче с потенциал", "Процесът срещу Чикаго 7"

Грим и прически

"Ма Рейни: Майката на блуса","Ема", "Елегия Хилбили", "Ман", "Пинокио"

още от Екран