нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 млрд. лв. достигнаха дълговете в държавната енергетика

Дълговете в държавната енергетика вече достигат 5 млрд. лева. Това отчетоха експерти на конференция под патронажа на енергийния министър. В натрупаните дългове влизат задължения на държавните Национална електрическа компания и ТЕЦ "Марица изток 2", както и на общинското дружество "Топлофикация София".

„Сумирането на тези числа надвишава 5 млрд., но това не е основният проблем, самото число, то не е изненада за хората, които работят в сектора, това, което за мен е по-важно е, че дефицитите в енергетиката продължават да нарастват”, заяви Антон Иванов, от Български енергиен форум, цитиран от БНТ.

Според анализатора решенията са три: продажба на част от държавните компании, освобождаване на пазара на електроенергия и неизбежно повишаване на цените на тока.

„Въпросът е да се намери баланса на социално поносимата цена на електрическата енергия и съответно да се приложат други мерки, които да позволят да се балансират загубите в енергетиката”, допълни Иванов.

Енергийният министър не потвърди цифрата от 5 млрд. лева, която се получава при преглед на отчетите на държавните дружества, но увери, че вече са взети мерки за овладяване на дефицитите.

„Знаете какви мерки предприехме и законодателни и регулаторни, беше създаден фонд сигурност на електроенергийната система, което се оказа една от най-успешните мерки свързани със стабилизиране на електроенергийната система в България. тази мярка беше оценена високо от страна на Световната банка, от страна и на Европейската комисия”, посочи министър Теменужка Петкова.

„Проблем остава държавният ТЕЦ "Марица изток 2", който може да фалира ако не бъде подпомогнат от държавата с 200 млн. лева. Към момента обаче страната ни не е получила разрешение от Брюксел за държавна помощ, вместо това сме получили писмо с допълнителни въпроси. Забавяне от близо пет месеца има и при обявяването на процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ Белене”, подчерта тя.

„Процедурата трябва да бъде преведена на всички официални езици на Европейския съюз, това разбира се отнема време, очакваме разбира се до края на май най късно в началото на юни да бъде публикувана, от тогава ще тече и срока за подаване на заявления, който е 90 дни”, заяви министърът.

До месец ще отпаднат и таксите за внос и износ на електроенергия. В страната вече се внася по-евтин азербайджански ток, показват данните на търговците, което се очаква да свали и цените на електроенергия за бизнеса.

още от Енергетика