Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американската петролна компания Diamond Offshore е пред фалит

Снимка: Guliver / Getty images

Американската петролна компания Diamond Offshore обяви вчера, че е пред фалит и е поискала защита от кредитори с надежда да преструктурира дейността си. Това съобщи електронното издание на в. "Уолстрийт джърнъл.

Компанията е обосновала искането, отправено до съд в Тексас, с тежкото финансово положение, в което е изпаднала заради "рязкото влошаване" на добива на петрол в САЩ на фона на фактори като последиците от коронавирусната пандемия и ценовата война между световните производители.

Diamond Offshore има 15 сондажни платформи и около 2500 служители. Миналата година компания е отчела приходи от 981 млн. долара. В документите, подадени в съда, тя оценява активите си на 5,8 млрд. долара, а задълженията - на 2,6 млрд. долара, информира БТА.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви вчера по телевизия "Фокс", че се разглежда въпросът за държавно кредитиране на петролни компании, които имат сериозни трудности заради срива в цените на черното злато, припомня ТАСС. Той все пак изключи вероятността големи фирми да бъдат спасявани с пари на данъкоплатците.

По оценка на нюйорската анализаторска компания Rystad Energy цена на петрола от 10 и по-малко долара ще принуди над 1100 американски петролни компании да обявят фалит.

Американският лек суров петрол днес се котираше под 16 долара за барел в азиатската търговия.

още по темата
още от Енергетика