Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американският суров петрол изненада с рекорден ръст в четвъртък,  днес продължава да поскъпва

Снимка: Guliver / Getty images

Aмериканския лек суров петрол West Texas Intermediate изненадващо поскъпна с над 23% в четвъртък, възстановявайки повече от половината от загубите, натрупани в сряда пише Си Ен Би Си.

Вчера стойността на WТІ се повиши с 23,8%, или 4,85 долара, до 25,22 долара за барел, като по този начин сортът записа най-добрият си ден в историята.

Като се има предвид обаче, че от началото на годината WTI е поевтинял с 60%, това процентово увеличение отговаря за сравнително по-малък ръст в цифрово изражение. Същевременно с това сортът Брент, който е референтен за Европа, отчете ръст от 14,4%, или 3,59 долара, до 28,47 долара за барел.

Рекордният ръст на WTI идва само ден, след като той поевтиня с 24,4% до 20,37 долара за барел, достигайки 18-годишно дъно. Това беше третият най-лош ден в историята за американския суров петрол.

В последно време петролът е в доста необичайна ситуация, подложен на както от страна на търсенето, така и на предлагането. Забавянето на бизнес активността и пътуванията по цял свят тежат на търсенето, като същевременно с това предлагането е атакувано от Саудитска Арабия и Русия, която готвят увеличение на добива.

На фона на конфликта между двете най-големи износителки на петрол, американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ може да предприемат нови мерки в така създалата се ситуация. Именно изказването на Тръмп доведе до скока в цената на американския суров петрол.

„Имаме много власт над ситуацията и опитваме да намерим някаква среда“, зяави Тръмп пo вpeмe нa пpecĸoнфepeнция в Бeлия дoм. „Te ca в битка зa цeнaтa, в битка за добива, сега е подходящия момент да се намесим“, добави той.

Свиването на добива на страните от OPEC+ приключва в края на месеца, така че от април те ще могат да увеличат добива си колкото искат.

Към 10:05 тази сутрин американският суров петрол поскъпна с 1,77 долара, или 6,83%, до 27,68 долара за барел. Стойността на Брента се повиши с с 1,64 долара за барел, или 5,41%, до 31,94 долара за барел.

 

 

 

 

още от Енергетика