нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България и САЩ подписаха споразумение за ядрено гориво

Снимка: Правителствена информационна служба

България и САЩ подписаха късно вчера ядрен меморандум, който се очаква да доведе до диверсификация на ядрената ни енергия. От българска страна подпис сложи енергийният министър Теменужка Петкова, а от американска – помощник – държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд.

Подписването стана в резиденция „Бояна“ с присъствието на премиера Бойко Борисов и виртуалното такова на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

"Документът ще допринесе и за изпълнение на нашия основен приоритет за постигане на диверсификация на енергийните източници. Ядрената енергетика е от стратегическо значение за нас, тъй като гарантира енергийната сигурност и ще допринесе за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии", заяви Теменужка Петкова, цитирана от правителствена информационна служба.

Споразумението е било предложено от САЩ през юни 2020 г., но и България има интерес към него, посочва се в съобщението.

Меморандумът изразява също желанието на България и на САЩ да си взаимодействат в подкрепа на ядрените им отрасли с цел бъдещо развитие и поддържане на инфраструктурата и капацитета на човешките ресурси за отговорно използване на ядрената енергия и технологии. Документът е подписан в контекста на „Зелената сделка“, която цели климатична неутралност до 2050 г. и намаляване на въглеродните емисии с 55%.

Премиерът Борисов е отбелязал, че ядрената енергия е една от по-зелените и по-чисти енергии и затова целта на България е да използва технология от най-ново поколение и да постигне диверсификация на ядреното гориво.

В момента АЕЦ „Козлодуй“ се захранва изцяло с руско ядрено гориво, но през 2024 г. ще трябва да проведе нов търг за суровина.

още от Енергетика