Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България и Сърбия потвърдиха изграждането на газова връзка

101

България и Сърбия подтвърдиха чрез подписана днес съвместна декларация ангажимент за изграждане на междусистемна газова връзка, така че тя да бъде въведена в експлоатация най-късно до месец май 2022 г. В рамките на срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани документът бе подписан от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на  енергетиката и минното дело на западната ни съседка Александър Антич, в присъствието на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя Бойко Борисов.

С декларацията двете страни се ангажират да създадат съвместна работна група, която да контролира всеки етап от проекта и в рамките на която да бъдат обсъждани и решавани евентуално възникнали въпроси.

Българската страна декларира и намерението си да определи, със съгласието на Европейската комисия, националния преносен оператор „Булгартрансгаз“ за организатор на проекта и оператор на бъдещия газопровод на българска територия.

Подписването на декларацията е поредна стъпка към реализацията на проекта за  междусистемна газова връзка България-Сърбия в унисон с приоритетите на българското правителство в енергийната област, свързани със сигурност и диверсифисация на енергийните доставки, а също и енергийната свързаност на ЕС и страните от Западните Балкани.

 

още от Енергетика
19
Събота
Януари