нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Блинкeн отново предупреди Германия за „Северен поток 2“

Снимка: Getty images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е подчертал пред германския външен министър Хайко Маас, че САЩ се противопоставят на изграждането на газопровода „Северен поток 2“ от Русия към Германия, тъй като проектът е срещу интересите на Европейския съюз и би могъл да подкопае тези на Украйна, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Ройтерс.

Германия продължава да подкрепя завършването на газопровода въпреки американската опозиция. Според Вашингтон „Северен поток 2“ може да отслаби ЕС като увеличи зависимостта на страните членки от Москва.

„Президентът Джо Байдън беше много ясен . Той смята, че газопроводът е лоша идея, лоша за Европа и лоша за Съединените щати. В крайна сметка той противоречи на целите на ЕС в сферата на сигурността”, заяви Блинкен пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Проектът има потенциал да подкопае интересите на Украйна, Полша и редица близки партньори и съюзници“, допълни Блинкен и заяви, че американският закон изисква Вашингтон да наложи санкции срещу компаниите, които участват в работата по „Северен поток 2“.

Газопроводът вече е на 95% готов и би могъл да бъде завършен до септември, изчисляват анализатори.

още по темата
още от Енергетика