нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

BP отчете сериозна загуба за второто тримесечие, петролът поевтинява

Снимка: Guliver / Getty images

Енергийният гигант BP отчете значителна загуба за второто тримесечие, след като намали стойността на активите си в очакване на по-ниските цени на суровините, предаде Си Ен Би Си.

Компанията отчете загуба от 6,7 милиарда долара за периода април-юни, като този резултат е в рамките на очакваното от анализаторите. През същия период на 2019 г. BP генерира печалба от 2,8 млн. милиона долара.

Миналият месец базираната във Великобритания компания заяви, че спада на търсенето на петрол може да доведе до обезценка и отписване на активи в диапазона между 13 и 17,5 млрд. долара за тримесечието. Тогава фирмата обяви, че „продължителното“ въздействие на пандемията от коронавирус я е накарало да преразгледа оценката си за дългосрочни ценови прогнози за петрола до 2050 г. От началото на годината акциите на BP са поевтинели с 40%.

На този фон към 9:20 ч. българско време лондонският сорт Брент, чиято цена е референтна за европейския пазар, поевтиня с 33 цента, или 0,75%, до 43,82 долара за барел. Американският лек суров петрол понижи цената си с 29 цента, или 0,71%, до 40,71 долара за барел.

Анализаторите очакваха „ужасни“ резултати за второто тримесечие от водещите петролни компании, след като ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса доведоха до безпрецедентен спад на търсенето на петрол и рязко поевтиняване на суровината.

още по темата
още от Енергетика