нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Брентът върви към първи седмичен спад от 3 септември насам

Снимка: Getty images

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък, като сортът Брент е на път да запише първият си седмичен спад от седем седмици насам, след като търсенето на петролни продукти в производството на електроенергия се понижи на фона на облекчаване на цените на въглищата и газа, предаде Ройтерс.

Към 8:40 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,44 долара, или 0,52%, до 84,17 долара за барел, след като предходната сесия цената за барел падна с 1,21 долара. Брентът достигна тригодишен връх от 86,10 долара за кратко в четвъртък, но в момента върви към 0,8% спад за седмицата – първият от 3 септември.

Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,35 долара, или 0,42%, до 82,15 долара за барел, следвайки спад с 92 цента в четвъртък.

„Суровият петрол е подложен на известна корекция като част от разпродажбата на суровини на фона на подновените опасения относно коронавируса и прогнозата за по-мека зима в Съединените щати“, коментира Равиндра Рао от Kotak Securities.

По-рано тази седмица пазарът достигна многогодишни върхове на фона на опасенията за недостиг на въглища и газ в Китай, Индия и Европа, което подтикна преминаването към петролни продукти за производство на електроенергия.

„Резкият скок на суровия петрол го прави уязвим на прибиране на печалби. Въпреки това е малко вероятно да има значителна корекция, освен ако световната енергийна криза не отшуми“, добави Рао.

още от Енергетика