нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„Булгаргаз“ отстъпи, предложи по-ниска цена на газа за индустрията

Снимка: Shutterstock

„Булгаргаз“ e внecъл aктyaлизиpaнo зaявлeниe в Комисията за енергийно и водно регулиране, което предвижда по-ниска цена на газа за индустрията от 1 ноември, съобщава БГНЕС. 

Предприятията, които купуват от държавния доставчик, ще плащат на цените, обявени първоначално само за топлофикациите и газовите дружества, обслужващи бита, отбелязва агенцията. Противно на очакванията за ново поскъпване от ноември, от КЕВР обявиха, че газът ще поевтинее с 33% спрямо октомври, до 93,19 лв/МВтч. Два дни по-късно обаче няколко от големите работодателски организации реагираха остро с открити писма до властите, в които заявиха, че обявената от КЕВР по-ниска цена ще важи само за битовите потребители, а за индустриалното производство тя реално дори ще е по-висока спрямо предишния месец. 

От бизнеса бяха категорични, че ако държавата не се откаже от това решение, ще настояват за оставката на ръководството на регулатора, както и че имат готовност да заведат дела срещу държавата в Европейския съд. Впоследствие КЕВР се събра на заседание да обсъди възраженията и ги отхвърли. Днес обаче, както става ясно от реакцията на "Булгаргаз" има ново развитие.

още по темата
още от Енергетика