нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Булгаргаз" предложи минимално поскъпване на газа през декември

Снимка: Shutterstock

Поскъпване само с три лева спрямо действащата в момента цена на газа поиска за декември "Булгаргаз" ЕАД. Доставчикът внесе днес заявлението си в Комисията за енергийно и водно регулиране, в което предлага за декември да бъде утвърдена цена на природния газ в размер на 96,14 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 ноември от 93,19 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец (октомври) утвърдената от регулатора цена беше 94,54 лева за мегаватчас. 

Предложението на "Булгаргаз" ЕАД за декемврийската цена на газа е съобразено с договорите, по които дружеството ще закупува и доставя природен газ през декември, пише в заявлението на обществения доставчик, което ще бъде обсъдено на открито заседание на КЕВР към края на този месец.

На 1 декември сутринта "Булгаргаз" се очаква да внесе и актуализирано заявление за цената на природния газ през декември, а по-късно същия ден на закрито заседание КЕВР ще реши окончателно каква ще бъде стойността през последния месец за годината. 

"Булгаргаз" публикува и прогнозата си за януари, както е задължена по закон. Тя е за цена от 93,13 лв., с 6 стотинки по-ниска от ноемврийската, и с 3 лева по-ниска от предложената за декември

От компанията съобщават, че прогнозната цена за януари 2022 г. е изготвена на база прогнозните стойности на ценообразуващите компоненти към 9 ноември. Прогнозната цена на европейските газови пазари (към 9 ноември) за доставки през януари 2021 г. е около 72 евро за мегаватчас или 140.82 лв. Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за януари 2022 г. ще бъде депозирано за утвърждаване от КЕВР на 1 януари 2022 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31.12.2021 г.

 

още по темата
още от Енергетика