нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бум на строителството тласка германската икономика нагоре

Shutterstock

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е нараснал с 0,4 на сто през първите три месеца на годината, отчете Федералната статистическа служба, цитирана от ДПА.

Според тези предварителни данни силното частно потребление и бумът в строителството са основните причини най-голямата икономика в Европа отново да отчита растеж, след като през третото тримесечие нейният БВП се сви и бе в стагнация през последните три месеца на 2018 година.

Германското правителство и водещи икономически институти понижиха прогнозите си за растежа за 2019-а по-рано тази година. Сега Берлин очаква увеличение на БВП на страната с 0,5 на сто в края на годината.

Германия се върна към икономическия си растеж през първото тримесечие на годината и това е първият лъч на надежда след две тримесечие без нарастване на БВП, коментира днес пред Ройтерс германският икономически министър Петер Алтмайер.

Международният търговски спор все още е нерешен. Трябва да направим всичко възможно, за да намерим приемливи решения, които да позволяват да се води свободна търговия, каза Алтмайер. Той отново призова компаниите да намалят бюрокрацията и данъците.

още от Бизнес