нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цените на петрола потънаха с над 2% на фона на опасенията от излишък на доставките

Снимка: Getty images

Цените на петрола се понижиха с повече от 2% в петък поради опасения, че глобалният излишък на доставките може да нарасне през първото тримесечие на следващата година на фона на водено от САЩ координирано освобождаване на резерви, предаде Ройтерс. На пазара се отразиха и опасенията от нов вариант на COVID-19

Към 8:40 часа българско време сортът Брент поевтиня с 2,33 долара, или 2,83%, до 79,89 долара за барел, докато цената на американският лек суров петрол WTI се понижи с 2,68 долара, или 3,42 %, до 75,71 долара за барел.

Спадът на цените вероятно идва в резултат на пониженията на по-широките финансови пазари заради притесненията, че новият вариант ще се отрази негативно на търсенето на петрол и на движението на хората.

Американският президент Джо Байдън обяви във вторник план да освободи 50 млн. барела петрол от стратегическите резерви на САЩ в координация с други големи държави, сред които Индия, Китай и Япония, в опит да охлади цените.

Това освобождаване вероятно ще доведе до голям скок на доставките през идните месеци, казва източник от ОПЕК. От ОПЕК очакват излишък от 400 хил. барела на ден през декември, който да нарасне до 2,3 млн. барела на ден през януари и 3,7 млн. барела на ден през февруари, ако държавите предприемат мерките за освобождаване на запаси. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с русия, известни като формата ОПЕК+, които ще се срещат следващата седмица, за да дискутират търсенето и предлагането на петрол.

Идният понеделник световните сили и Иран ще подновят преговорите за съживяването на ядреното споразумение от 2015 г., което може да доведе до премахване на санкциите на САЩ върху иранския износ на петрол.

още по темата
още от Енергетика