нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цените на петрола се повишиха преди решението на ОПЕК+ за доставките

Снимка: Getty images

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък, възстановявайки част от загубите от предходния ден, след като инвеститорите коригираха позициите си преди решението на ОПЕК+ за доставките. Повишенията обаче бяха ограничени от страховете, че вариантът Омикрон на коронавируса ще нарани търсенето на петрол, пише Ройтерс.

Към 8:50 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,98 долара, или 1,42%, до 69 85 долара за барел, след като предходната сесия поевтиня с 0,5%. Цената на американският лек суров петрол WTI се повиши с 0,97 долара, или 1,48%, до 66,54 долара за барел, следвайки спад от 0,9% в сряда.

„Инвеститорите коригираха позициите си преди решението на ОПЕК+, тъй като цените на петрола спаднаха бързо и много през последната седмица“, каза Цуйоши Уено, старши икономист в NLI Research Institute.

Глобалните цени на петрола загубиха над 10 долара за барел от миналия четвъртък насам, когато новината за Омикрон разтърси инвеститорите.

„Пазарът ще следи внимателно решението на групата на производителите, както и коментарите на някои от ключовите членове след срещата, за да прогнозират бъдещата им политика“, каза Уено.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), а утре ще има такава и със съюзниците на групата, начело с Русия, известни като формата ОПЕК+, ще реши днес дали да пусне на пазара повече доставки на петрол, както бе планирано по-рано, или да ограничи предлагането. От месец август насам групата добавя 400 хил. барел на ден към глобалните доставки всеки месец като част от постепенното премахване на рекордните съкращения, въведени през 2020 г. заради пандемията.

Новият вариант на коронавируса обаче усложни процеса на вземане на решения, като някои наблюдатели спекулират, че ОПЕК+ може да не добави нови доставки през януари в опит да забави растежа на предлагането.

„Цените на петрола се покачиха, тъй като някои инвеститори очакват, че ОПЕК+ ще реши да поддържа текущите нива на предлагане през януари, за да смекчи всякакви щети при търсене от разпространението на Омикрон“, каза Тошитака Тазава, анализатор от Fujitomi Securities Co Ltd.

Опасенията относно въздействието на новия вариант на коронавируса нараснаха, след като бе съобщено за първи негов случай в САЩ, а централната банка на Япония предупреди за икономически щети, ако страните реагират с по-строги мерки за ограничаване.

Заместник-министърът на енергетиката на САЩ Дейвид Търк каза, че администрацията на президента Джо Байдън може да коригира графика за планираното освобождаване на стратегически запаси от суров петрол, ако глобалните цени на енергията паднат значително.

Междувременно Администрацията за енергийна информация (EIA) съобщи, че запасите на САЩ от суров петрол са паднали с 910 хил. барела в седмицата до 26 ноември. Очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, бяха за спад от 1,2 млн. барела.

още по темата
още от Енергетика