нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цените на петрола се повишиха с над един процент

СНимка: Getty images

Цените на петрола скочиха с повече от 1 долар в ранната търговия във вторник, подкрепени от оптимизма около разпространението на ваксините срещу COVID-19 и по-ниското производство на фона на бавното възстановяването на доставките в САЩ, след като миналата седмица производството в щата Тексас бе парализирано от безпрецедентно студено време, предаде Ройтерс.

Производителите на шистов петрол в южната част на САЩ може да имат нужда от най-малко две седмици, за да рестартират добива на суров петрол от над 2 млн. барела на ден, спрян заради ниските температури, които доведоха до прекъсвания на електрозахранването и замръзване на тръби.

Към 8:45 часа българско време цената на сорта Брент се повиши с 1,08 долара, или 1,66%, до 66,32 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,86 долара, или 1,39%, до 62,48 долара за барел.

Междувременно Goldman Sachs Commodities Research повиши прогнозите си за цената на сорта Брент с 10 долара за второто и третото тримесечие на 2021 г., отбелязвайки като причина за решението си очакванията за по-ниски запаси и по-високи разходи за рестартиране на добива.

Банката от Уолстрийт очаква Брентът да достигне 70 долара за барел през второто тримесечие и 75 долара за барел през третото, след като предходната и прогноза бе съответно за 60 и 65 долара за барел.

От Morgan Stanley очакват цената на Брента да скочи до 70 долара през третото тримесечие на фона на перспективите за повишаване на търсенето.

„Трудно е да не си оптимист за цените на петрола, след като прекъсванията на производството заради студената вълна на практика гарантират, че летният пик на търсенето ще изтрие натрупалото се пренасищане на предлагането“, коментира Едуард Моя от OANDA.

още от Енергетика