нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Директорът на МАЕ критикува ОПЕК за ограничените доставки на петрол

Снимка: Getty images

Някои страни се провалиха в заемането на полезна позиция за успокояването на растящите цени на петрола. Това заяви изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс.

„Фактор за тези високи цени, който бих искал да подчертая, са позициите на някои доставчици на петрол и газ, които не според нас не са особено полезни. Всъщност, напрежението на днешните пазари може да се счита за резултат от изкуствено ограничаване на пазара. На петролните пазари днес има близо 6 млн. барела на ден свободен производствен капацитет при ключовите производители - страните от ОПЕК+“, коментира той.

Неговото изказване идва в момент, в който САЩ и други големи потребители на петрол обещаха да освободят количества от стратегическите си резерви, за да охладят цените. Това е безпрецедентен ход, в който освен САЩ ще участват още Индия, Китай, Япония, Южна Корея и Великобритания.

САЩ ще освободят 50 млн. барела от своя Стратегически петролен резерв (SPR). От тях 32 млн. ще бъдат освободени в рамките на следващите няколко месеца, докато 18 млн. ще са част от одобрена по-рано продажба, която ще бъде ускорена.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с русия, известни като формата ОПЕК+, многократно отхвърли призивите на САЩ за увеличаване на предлагането, което да доведе до спад на цените.

Бирол заяви още, че нарастващите цени на петрола са натоварили потребителите по цял свят.

„Това също така оказва допълнителен натиск върху инфлацията в период, в който икономическото възстановяване остава неравномерно и все още е изправено пред редица рискове“, добави той.

още по темата
още от Енергетика