Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дали държавата ще е най-добрият играч на пазара на горива?

Снимка: Кадър от bTV

Държавата би могла да продава евтино гориво, но едва ли ще печели от това. Влизането й на пазара на горивата е различно от това тя да извършва контрол. Така коментира пред bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и настоящ кмет на столичния район "Средец" намерението на държавата да изгради "Държавна петролна компания". 

Той обясни, че държавата може да бъде силна чрез антимонополния орган – Комисията за защита на конкуренцията, който да показва, че правилата се спазват. "КЗК винаги е спирала на 1 мм преди да докаже картела. Те правят правилния анализ за собствеността и данъчните складове. Вместо да ги накажат с 10% от оборота, те ги задължиха да не си публикуват цените на едро на уебсайта", коментира той. 

По думите му, държавата продължава да изглежда слаба в това да наложи спазването на пазарните правила и честни цени. 

"Ако КЗК не се справя, следващата стъпка на държавата е да се намеси в данъчните складове. Целта е цените, на които складовете предоставят достъп и таксуват ползвателите, да бъдат контролирани от държавен регулатор (подобно на КЕВР). Не е лошо да има данъчни складове, които са под контрола на държавата. Но не е сигурно, че държавата ще е най-добрият играч на пазара и ще привлече клиенти и ще печели от дейността си“, допълни бившият икономически министър. Според него ако държавата се научи да бъде добър търговец, то ще се изгради конкуренция на пазара с горивата.

още по темата
още от Енергетика