Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Енергиен шок в Зимбабве, цените на тока скочиха с 320%

Снимка: Shutterstock

Зимбабве увеличи средната цена на електроенергията с цели 320 процента, в опит да даде възможност на държавната енергийна компания да увеличи производството и да подобри доставките си на фона на ежедневни продължителни прекъсвания на тока, предаде Ройтерс.
Енергийните сривове, продължаващи до 18 часа, засягат сериозно минната индустрия в страната, производствената дейност на заводите и нормалния живот на населението. Наред с опустошителната суша то е сочено от властите като една от основните причини зимбабвийската икономика да се свие с до 6 процента тази година, отбелязва БТА.
Опитите на правителството да съживи икономиката на страната се натъкват на значителни трудности. Водещата лихва на централната банка на Зимбабве достига 70 процента годишно, продължава и силното повишаване на потребителските цени. Правителството официално забрани да се публикуват данни за инфлацията до февруари 2020 година. Независими експерти я оценяват на 230-570 процента с годишно натрупване. Срещу Зимбабве продължават да се прилагат и западни санкции, припомня ТАСС.

още от Енергетика
24
Понеделник
Февруари