Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Еврохолд: Няма причина сделката за ЧЕЗ да се провали!

Асен Христов, председател на НС на Еврохолд и членовете на Енергийния борд представят стратегията за развитие на енергийния бизнес на холдинга при успешно финализиране на сделката на ЧЕЗ

Превръщането в енергиен лидер в Централна и Югоизточна Европа е стратегическата цел, която Еврохолд си поставя още отсега при успешно придобиване на активите на ЧЕЗ. Това стана ясно на специален брифинг днес, на който ръководството на холдинга представи инвестиционните си намерения и планове за бъдещо развитие на новия бизнес, който очаква да добави към портфолиото си.

Обслужване на клиенти, обновяване и управление на мрежата, възобновяема енергия и енергийна ефективност, иновации и технологии – това са четирите основни приоритета върху които смята да се фокусира Еврохолд при успешно финализиране на сделката за покупка на активите на ЧЕЗ в България. Инвестиционната програма бе представена на брифинг днес в централата на холдинга. Очакваме до 25 дни КЗК да се произнесе по сделката, но не виждаме причина за отрицателно становище, заяви Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд. Окончателното финализиране на сделката би трябвало да се случи до началото на 2020 година, допълни той. Екип от над 120 експерти в различни области работи по нея, посочи още Христов.

Еврохолд ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, като ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал. Част от заемния капитал ще бъде осигурен от две глобални инвестиционни банки. Христов бе кагегоричен, че зад осигурените заеми не присъстват руски банки, а имената на инвестиционните кредитори са известни. Той призна, че "Химимпорт" са миноритарен собственик по отношение на активите на ЧЕЗ и най-вероятно "Еврохолд" ще им предложат сделка за закупуване на техния дял. Христов прогнозира също така, че времето за възвръщане на инвестициите от сделката ще е "нормално", имайки се предвид сегашното състояние на пазара и бизнес средата.

Както вече бе обявено преди дни, за придобиването на 6-те дружества на ЧЕЗ ще бъде създадена отделна компания – Ийстърн Юръпиън Електрик, която ще е 100% собственост на Еврохолд и ще бъде регистрирана в Холандия – стандартна практика за защита от сътресения при евентуални политически рискове. Отделно, вече е създаден и специален Енергиен Борд, който първоначално ще подпомага интеграцията и управлението на компаниите на ЧЕЗ в България след придобиването и ще бъде основна движеща сила за инвестиции и иновации в българската електропреносна структура. Предвижда се вбъдеще този Енергиен Борд да стане част от Надзорния съвет на дружествата в групата на Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани. Засега неговите членове са трима, всеки от които с по 25 години опит в енергийния сектор и работа на ръководни позиции в големи източноевропейски енергийни предприятия. Само един от тях е българин – Георги Миков, който дори е бил шеф на НЕК за известно време. Останалите двама членове на енергийния борд на еврохолд са Дан Каталин Станку с професионален и експертен опит в румънската енергийна система и Гари Левсли с мениджърски опит в компании като ContourGlobal и различни регионални подразделения на AES. „За нас превръщането ни в енергиен лидер в Централна и Югоизточна Европа е стратегическа цел след успешна интеграция на дружествата. Сделката ни дава възможност да допринесем за развитието на енергийния сектор в България и региона”, посочи Левсли.

Насочихме се към тази сделка, защото натрупахме експертиза в развиването и управлението на т.нар. регулирани бизнеси, обясни Кирил Бошов, председател на УС на Еврохолд. И застраховането – нашият основен бизнес, и енергетиката са точно такъв вид бизнеси, добави той.

Най-голям приоритет в инвестиционния план за развиването на новия бизнес на холдинга ще бъде намаляването на загубите на ел.енергия, стана ясно още на брифинга.

Планираната инвестиционна програма за настоящия инвестиционен период до 2020 година за обновяване и управление на електроразпределителната мрежа на "ЧЕЗ България" е 270 млн. лв и още 260 млн. лв. през следващия тригодишен регулаторен период, съобразно изискванията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заявиха от холдинга по време на пресконференция.

"Еврохолд" възнамерява да внедри смарт технологии за управление на мрежите, както и такива за подробно диагностициране на изградената инфраструктура.

Планира се и внедряване на модерни технологии за съхранение на енергия в електроразпределителната мрежа.

още от Енергетика