Затвори

Газът поевтинява от 1 юни, токът - от 1 юли (обзор)

Shutterstock

Поевтиняване не само на синьото гориво, но и на електрическата енергия обяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Регулаторът трябваше да се произнесе днес окончателно по предложението на "Булгаргаз" за новата ценова тарифа, която ще действа през този месец. 

Цената на природния газ за юни ще е 20,33 лв. /MWh /без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС/, която в сравнение с утвърдената за месец май е по-ниска с 9 процента или с 2,02 лв./MWh, реши окончателно КЕВР на закрито заседание.  Това е поредно намаление на цените на синьото гориво, което се дължи на промяната в договора между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", в която тежест имат цените на газовите хъбове в Европа. 

Преседателят на КЕВР уточни обаче, че поевтиняването няма да се отрази още днес върху цената на парното, въпреки правилото, че всяка корекция с над 5 на сто на цената на газа, променя сметките.

Тъй като самата процедура за промяна на цените на парното трае 20 дни, това би означавало приетата днес корекция да е в сила само за оставащите десет дни от календарния месец. Затова, поевтиняването на природния газ за юни ще бъде начислено в цените на топлинната енергия, които КЕВР ще определи за едногодишен период от 1 юли, каза Иванов. 

Междувременно от "Булгаргаз" ЕАД съобщиха, че сумите за възстановяване със задна дата от 5 август миналата година по договорите за доставка на природен газ са изчислени. Дружеството е изготвило и проекти на споразумения с клиентите и ги е изпратило за съгласуване от Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" още на 26 май. От дружеството декларират, че веднага след получаване на съгласувателното решение са готови да възстановят сумите на своите клиенти, непосредствено след сключването на споразуменията, без да се изчаква изтичането на постановения 14-дневен срок.

Токът също поевтинява

От 1 юли ще влезе в сила и поевтиняване на цената на тока за домакинствата в Западна и Североизточна България също ще бъде намалена, съобщи още председателя на КЕВР Иван Иванов. Той съобщи, че средно електроенергията в страната ще поевтинее с 0,55%. След това той съобщи какви са процентите по дружества.

За клиентите на ЧЕЗ на регулирания пазар намалението е с 0,45 на сто, въпреки внесеното по-рано през май предложение за драстично поскъпване на нощната енергия. 

И домакинствата и малкия бизнес, които са към "Енерго-Про", ще получават тока на цени с 1,69% по-ниски отколкото са сега.

Единствено при потребителите на ЕВН в Югоизточна България ще има едва забележимо увеличение от 0,15 на сто.

 

още от Енергетика