Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

100 държавни бензиностанции ще предлагат горива в големите градове и по магистралите

Снимка: Shutterstock

До 100 държавни бензиностанции ще се изградят основно в големите населени места, на първокласните пътища и магистрали, както и на места, където има по-малко предлагане.

"Смятаме, че ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, ще предоставят цена, която или ще е равна на останалите, или ще е по-добра", обяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет относно изграждането на държавни бензиностанции.

Управляващите забелязали, че 91% от всички данъчни складове, които дават възможност за достъп до търговия на дребно чрез съхранение на горива в режим отложено плащане на акциз, са собственост само на шест оператора. Като само един от тях притежава 78,3% от вместимостите на данъчните складове.

"Невъзможността или ограниченията пред това всеки свободно да може да внася или търгува с горива в режим отложено плащане на акциз, което може да става само в данъчен склад, провокира в нас идеята организирането на съхраняването на държавните резерви и работата със създадените от държавата вместимости за горива, да бъде прехвърлено като отговорност на държавното предприятие „Държавна петролна компания“. 

Тази компания ще получи от държавния резерв всички активи и дейности по отношение на управлението на държавните резерви и военновременните запаси за нефт и нефтопродукти, както и запасите, които се формират по закона за нефт и нефтопродукти, които са ангажимент по линия на европейското законодателство. Компанията ще получи контрола върху спазването от страна на частните субекти по ангажиментите им да съхраняват резерви. Тя ще може и да оперира вместимостите, с които резервът разполага.

"Ако собственик на бензиностанция у нас иска да продава, той има две опции. Първата е да внесе от чужбина чрез отложено плащане на акциз. При това условие той трябва да има складово помещение, в което да съхранява горивото. Втората - ако на този търговец му се откаже достъп до лицензиран данъчен склад, той има само една опция - да си купи горивото директно от Гърция с платен акциз и ДДС", обясни Горанов. Той добави, че Комисията за защита на конкуренцията многократно е сигнализирала държавата за този проблем.

Горанов заяви, че за периода на пандемията борсовите цени на петрол за намалели драстично. Същевременно в същия период при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела средно с около 30 ст. над средната цена и около 55 ст. от цената в складовете. При бензина статистиката за цената е подобна. Според него жителите на София могат да видят разлика от 50-60 стотинки в бензиностанциите в различните квартали на столицата.

"Не е тайна, че темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години. В подкрепа на тази констатация мога да ви припомня, че са се провеждали и много протести. Многократно е сезирана Комисията за финансов надзор, многократно са извършвани анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В период на криза все по-остро се забелязват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение", заяви Горанов.

Според него публикациите на Васил Божков в официалния му фейсбук профил целят да дискредитират членове на правителството, включително и на премиера Борисов. "Пуснатата днес паметна записка не е коментирана по никакъв начин с членове на правителството", заяви Горанов и припомни, че Васил Божков е "изпаднал в неприятната ситуация да се налага да дава отчет на държавното обвинение".

Министър Горанов потвърди, че се е виждал с Васил Божков, както и с други бизнесмени, за да се коментират възможности за подобряване на бизнес средата у нас. Но беше категоричен: "Васил Божков не е получавал привилегировано третиране по абсолютно никакъв начин и че практическата истина във всичко това ще се установи в хода на следствието".

още от Енергетика