Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

КЕВР предлага понижаване на цените на парното и топлата вода с между 8 и 25% от 1 април

Снимка: Shutterstock

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага да се понижат цените на парното и топлата вода в страната с между 8 и 25% от 1 април. Това стана ясно по време на открито заседание, на което бяха допуснати единствено представители на дружествата от сектора „Топлоенергетика“ заради ограничаването на разпространението на COVID-19. Заседанието беше предавано онлайн на страницата на КЕВР.

Предложението на КЕВР е цената на топлинната енергия в София да поевтинее с 25,14%. В Пловдив се предлага намаление на цената с 14,8%, в Бургас - с 16,4%, във Варна - със 7,8%, във Враца - с 21,3%, във Велико Търново- с 16,6%, в Разград - с 16%.

Изпълнителният директор на „Топлофикация-София“ Александър Александров, който се включи по Скайп, заяви, че не възразява относно предложението на регулатора цената на топлинната енергия в София да поевтинее. По думите му от столичното топлофикационно дружество единствено смятат, че цената на електроенергията няма да бъде релевантна през следващите три месеца.

КЕВР реши цената на електроенергията да не се променя, а това да стане от 1 юли. Причината са допълнителните разходи на Фонда за сигурност на електроенергийната система. Фондът има допълнителен разход от 96 млн. лв., които ще плати на НЕК за ТЕЦ „Марица-изток 2“, която е доставяла ток за регулирания пазар по заповед на министъра на енергетиката.

По време на заседанието изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обяви, че природният газ от 1 април ще поевтинее с повече от обявените 40,49%. Причините са спадът на цените на петрола и на дериватите му - мазут и газьол, както и цените на газа на хъбовете в Европа в последните 20 дни. Павлов предложи да внесе в комисията допълнителни данни за коригиране на цената на газа, а председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ще отправят официално запитване.

Рекордното поевтиняване на газа е заради новата формула за ценообразуване, договорена с „Газпром“, в която водещи са цените на газовите хъбове, но остава и компонента от петролните пазари. Засега предложената от експертите на КЕВР цена е 26,21 лв. за мегаватчас, което е с 40,49% спрямо сегашната.

 

още по темата
още от Енергетика