нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

КЕВР се зарече да не позволи рязко поскъпване на ток, парно и газ

Снимка: Shutterstock

КЕВР няма да позволи рязко повишаване на цената на всички енергоносители. Това увери председателят на КЕВР Иван Иванов в парламента по време на изслушване му относно утвърждаването на нови цени на електрическата и топлинната енергия за ценовия период от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г., както и предстоящото разглеждане и утвърждаване на нови бизнес планове на ВиК операторите и образуване на цени на водоснабдителните и канализационните услуги за регулаторния период 2022 г. - 2026 г.

Той добави, че за изминалите 6 години инфлацията в страната е била 9%. Иванов обърна внимание, че с решенията на КЕВР повишението на цената на електрическата енергия е било също точно 9%. 

"Всяка година енергийните дружества предлагат изключително големи повишения на цените, но Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ приема тези заявления единствено като информационна база. КЕВР защитава обществения интерес по начин, без да фалират дружествата, да бъдат защитени българските потребители", добави Иванов. 

Председателят на КЕВР припомни, че миналата година средното повишение, което топлофикациите в страната са поискали за цената на топлинната енергия, е било 41%. Средното поискано повишение на цената на електрическата енергия, произведена по високоефективен начин, е било 25 на сто. КЕВР обаче е отхвърлила всички тези искания на топлофикационните дружества, защото тогава е била направена промяната в договора между "Газпром" и "Булгаргаз", което е довело до намаление на цените.

"Дори цената на природния газ да не е била намалена, КЕВР преди това определи да повиши цените с само с 3%. По същия начин ще действа сега Комисията и при новото разглеждане", увери Иванов. Той уточни, че КЕВР е предупредила дружествата, че разходи, които те са декларирали, но Комисията счита, че не са необходими, няма да бъдат признавани.

По въпроса, че през измината година цената на природния газ в продължение на 8 месеца е била по-висока от реалната цена, по която е купуван природният газ, Иванов отбеляза, че цената на световните пазари се е увеличила с 38%. Освен това, в цената на топлинната енергия, друг много важен ценообразуващ елемент, е цената на въглеродните емисии, които се търгуват на европейската платформа. Тези емисии, при заложена от КЕВР цена 22 евро на тон, са се повишили на 48-49 евро на тон емисии. Това също трябва да бъде отчетено в определяне на цената на топлинната енергия.

"За ВиК сектора, съгласно нормативните изисквания, всяко едно от дружествата изработва и представя в КЕВР 5-годишен бизнес план", припомни председателят на КЕВР. Първите бизнес планове са започнали да се изпълняват от 1 януари 2017 г. и ще завършат на 31 декември 2021 г.

От 1 януари 2022 г. ще влязат в сила новите бизнес планове. Това означава, че дружествата трябва да представят бизнес плановете си до 30 юни тази година.

"КЕВР има задължение да даде указание по прилагане на двете наредби на МС, свързани с регулиране на цената и качеството на водата. Тези указания са необходими за дружествата да разработят своите бизнес планове. В момента се работи по определяне на ВиК операторите на групи и определянето на тяхната норма на възвращаемост. Това, което съобщих за сектор "електроенергетика и топлоенергетика", в пълна сила важи и за ВиК сектора", каза още Иван Иванов. 

още от Енергетика