Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кой иска да строи АЕЦ "Белене" - на 19 август обявяват кандидатите

Снимка: Мениджър Нюз

Росатом“ e потвърдил, че иска да участва в изграждането на АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в „Сутрешен блок“ по БНТ.

В началото на следващата седмица ще станат ясни имената на всички компании, подали заявление за реализация на проекта.

.„Нека да запазим търпение до 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект.”, допълни тя.

На 19 приключва първият етап от процедурата, след което ще се изготви кратка листа на всички желаещи да работят по проекта и страната ни ще реши с кои компании да води преговори, поясни Петкова.

На въпрос дали може да очакваме реакция от страна на ЕК, ако „Росатом“ спечели този проект, Петкова отговори: „Не, не смятам, че ще има подобна реакция. Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия“, каза Петкова. Страната ни е готова да предостави на ЕК всяка поискана информация, допълни тя.

още от Енергетика
19
Неделя
Януари