нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лек спад на цените на петрола след вчерашния значителен ръст

Снимка: Getty images

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък, след като вчера суровината поскъпна на фона на повишените прогнози за търсенето на петрол от Енергийната информационна администрация (ЕИА) и други организации, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време цената на сорта Брент се понижи с 0,03 долара, или 0,05% до 66,55 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поевтиня с 0,09 долара, или 0,14%, до 63,06 долара за барел.

Енергийната информационна администрация съобщи също, че запасите от суров петрол на САЩ са спаднали с 5,9 млн. барела през последната седмица, което е близо два пъти повече от прогнозирания от анализаторите спад от 2,9 млн. барела.

„Виждаме значително изтегляне на запаси дори на фона на мечите рискове, тъй като производството рафинериите ще нарасне рязко през следващите месеци“, коментират в бележка анализатори от Citi Research.

Същевременно с това доставките на бензин на пазара през миналата седмица – показател за потреблението на гориво в САЩ, са се увеличили до 8,9 млн. барела на ден, което е най-високото ниво от август насам, съобщи ЕИА.

Според организацията световното търсене и предлагане на петрол ще се ребалансира през втората половина на тази година, след като предходната се изпира на фона на пандемията от COVID-19. НА производителите може да им се наложи да доставят още по 2 млн. барела на ден, за да отговорят на търсенето.

Същевременно с това Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през тази година. Според ОПЕК търсенето на петрол ще нарасне с 5,95  млн. барела на ден през 2021 г., което е със 70 000 барела на ден повече в сравнение с прогнозата от миналия месец.

още от Енергетика