нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

МАЕ предупреждава за бум на въглеродните емисии

Снимка: Getty images

Парниковите емисии, свързани с производството и потреблението на енергия, са на път да нараснат с близо 5% през тази година, предупреждава Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от Си Ен Би Си.

Според Световна енергийна прогноза за 2021 г. (Global Energy Review 2021) на МАЕ, въглеродните емисии, свързани с производството и потреблението на енергия, ще нараснат с 4,8% до 33 млрд. млрд. метрични тона през тази година. Това е с 1,5 млрд. метрични тона повече в сравнение с 2020 г., когато бе отчетен исторически спад на парниковите емисии с 5,8% заради пандемията. Ръстът на парниковите емисии през тази година ще бъде най-големият от 2010 г. насам и вторият най-голям в историята.

„Това е едно ужасно предупреждение, че икономическото възстановяване от кризата с COVID-19 по настоящем е всичко друго, но не и устойчиво за нашия климат“, коментира Директорът на МАЕ Фатих Бирол.

„Ако правителствата по света на предприемат бързи мерки за намаляване на емисиите, вероятно ще бъде изправени пред още по-лоша ситуация през 2022 г.“, добави той,

Докладът идва в момент, в който политиците по света са поставени под засилен натиск да изпълнят обещанията, дадени при подписването на Парижкото споразумение.

Близо 200 страни ратифицираха Парижкото споразумение за климата през 2015 г., поемайки ангажимента да ограничат въглеродните си емисии, така че повишаването на температурата на планетата да остане „доста под“ 2 градуса по Целзии над прединдустриалните нива и да продължат усилията за ограничаване на повишаването на температурата с 1,5 градуса по Целзий.Някои учени по климата обаче смятат, че постигането на тази цел на практика вече е невъзможно.

Бирл заяви, че тазгодишният ръст на емисиите ще бъде в резултат на връщането производството на електричество чрез въглищата в развиващите се страни, като повече от 80% от растежа ще дойде от Азия, водена от Китай. Според МАЕ търсенето на въглища ще нарасне и в САЩ и Европа, но ще остане под нивата отпреди кризата.

Агенцията прогнозира  търсенето на въглища в световен мащаб да нарасне с 4,5%, доближавайки най-високите си стойности от 2014 година.

МАЕ отчита и засилването на търсенето на газ и петрол, макар че при „черното злато“ не се очаква то да достигне пиковото си равнище от 2019 година поради неяснотите в авиационния сектор.

При възобновяемите източници се очаква производството на електричество да се увеличи с 8% за осигуряване на около 30% от световната електроенергия (спрямо по-малко от 27% през 2019 година).

Тази седмица американския президент Джо Байдън ще бъде домакин на виртуална среща на световни лидери, посветена на проблемите с климата.

още по темата
още от Енергетика