Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Македония обмисля да стане ли акционер в АЕЦ „Белене”

България има намерение да построи ядрена централа в Белене и кани съседните страни да се включат в проекта, който, според експертните оценки, ще струва над 6 милиарда евро. Македонското правителство е проявило интерес и в момента прави анализ дали да се включи, съобщи Македонската информационна агенция, цитирана от БГНЕС.

В тази връзка българското правителство е публикувало официално съобщение във вестника на Европейския съюз за стартиране на процедурата за стратегически инвеститор. София очаква, че към проекта да проявят интерес Македония, Сърбия и Черна гора. Сръбски вестници обаче вече излизат със заглавия, според които България упражнява въздействие страната да се включи с инвестиции, видя репортер на "Мениджър Нюз"

До момента изграждането на АЕЦ „Белене” бе отлагано няколко пъти, като за последно това се случи през пролетта на 2012 г. През ноември-декември 2010 г. след визитата на тогавашния премиер Владимир Путин в България, „Росатом” пое ангажимент за строителството на втората АЕЦ, предлагайки цена от 6,3 милиарда евро.

Правителството на Република Северна Македония сериозно обмисля вариантите, дадени от българските власти в търсене на стратегически инвеститор за атомната електроцентрала, с оглед да се осигури енергийна независимост и стабилност на страната. Има първоначален интерес към участие в този проект и в момента се правят подробни анализи. След това обществеността ще бъде информирана за позицията и предприетите стъпки, гласи официалната позиция на  Скопие.

Председателят на Комисията за енергийно регулиране на Северна Македония Марко Бислимовски подкрепя идеята страната да се включи в изграждането на АЕЦ „Белене”. Той посочи, че македонските запаси от въглища ще стигнат за 15 години и дори след това да бъдат заменени с природен газ, македонската енергетика ще остане зависима от вноса.

„Идеята да се инвестира в ядрена централа в съседна България е добър начин да си осигурим в бъдеще базова енергия, която да замени производството на ток от ТЕЦ”, смята Бислимовски.

„Вярвам, че инвестицията в АЕЦ „Белене” в България“ е добър проект за Македония. Разбира се, правителството и други инвеститори трябва да преговарят за условията, при които трябва да се изгради. По принцип моето лично мнение е, че трябва да влезем в такива регионални проекти, като вземем предвид енергийния потенциал, който имаме като страна”, посочва председателят на македонския енергиен регулатор.

Според него Северна Македония трябва да се инвестира в най-малко 500 мегавата от АЕЦ „Белене”, която се предвижда да има два блока, всеки с мощност по 1200 мегавата. Тези 500 мегавата ще заменят количествата електрическа енергия, произвеждани от ТЕЦ-а край Битоля.

още от Енергетика