нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Все още крехко възстановяване в търсенето на петрол

Снимка: Shutterstock

Глобалното търсене на петрол през 2021 г. ще се възстанови с 5,4 милиона барела на ден (b/d). Прогнозата е понижена с 270 хиляди b/d в сравнение с прогнозата от предходния месец, сочат данните на майския доклад на Международната енергийна агенция (IEA), цитирани от ТАСС. 

IEA понижи прогнозите си за растеж на търсенето в Европа и развитите страни на американските континенти за първото тримесечие на тази година с 320 хиляди барела на ден и 515 хиляди b/d. За Индия прогнозата за търсенето е понижена за второто тримесечие - с 630 хил. b/d.

В същото време агенцията запази прогнозата си за растеж на търсенето през втората половина на годината, вярвайки, че масовата ваксинация ще позволи пандемията да бъде поставена под контрол.

Възстановяването на търсенето на петрол все още е крехко на фона на нарастващата честота на болните от коронавируса в страни като Индия, Бразилия, Тайланд и Европа. И така, ако през март световното търсене на петрол нарасна с 1,6 милиона b/d, то през април то намаля до 94 милиона b/d. Глобалното потребление все още е под нивата от края на 2020 г.

Търсенето на петрол в Индия започна да спада през март - със 110 хиляди b/d спрямо февруари. През април спадът вече беше 390 хиляди b/d спрямо март на фона на въвеждането на блокировки. Според прогнозата на IEA през май падането ще се увеличи до 825 хил. b/d спрямо април. 

Световно производство на нефт 

Производството на нефт в света продължава да се възстановява след колапса през 2020 г. През април той е нараснал с 330 хил. b/d до 93,4 милиона b/d на фона на омекотяването на политиката на ОПЕК +, се казва в доклада. Тази тенденция ще продължи и през май. "През 2021 г. световното производство на петрол ще се увеличи с 1,4 милиона b/d срещу спад от 6,6 милиона b/d през 2020 г.", посочва IEA.

Лидер в растежа на доставките на световния пазар е Канада, чието производство ще нарасне с 340 хиляди b/d. В същото време добивът на петрол в САЩ ще продължи да намалява - със 160 хиляди b/d през 2021 година.

Русия е повишила производството до своя връх 

Страните от ОПЕК +, участващи в споразумението за намаляване на добива на петрол, през април увеличиха производството си със 100 хиляди b/d, до 40 милиона b/d за сметка на Русия, която заедно с Казахстан получи изключителното право да облекчи ограниченията този месец, се казва в документа. Поради факта, че Саудитска Арабия поддържа доброволното си намаляване на производството с още 1 милион b/d за трети пореден месец, общият процент на изпълнение на транзакциите беше по-висок от целевия и възлезе на 114%.

"Русия увеличава производството на петрол за втори пореден месец. Нейното производство достигна най-високото си ниво за една година - 9,52 милиона b/d. Това е с 180 хиляди b/d по-високо от март и 140 хиляди b/d по-високо от квотите през април", отбелязва МАЕ. Така през април Русия изпълни споразумението за намаляване на добива на петрол с 91% от плана. Като се вземат предвид кондензатът и други течни въглеводороди, общото производство в Русия през април възлиза на 10,8 милиона b/d, което е с 870 хиляди b/d по-малко от април 2020.

Нормализиране на петролните запаси 

Търговските запаси от нефт в страните от ОИСР през март са намалели с 25 милиона барела до 2,951 милиарда барела, през април тази тенденция продължи, следва от доклада на МАЕ. На това ниво те са били само с 1,7 милиона барела повече от средното за последните пет години и 36,9 милиона барела над средното за 2015-2019 г., се казва в доклада.

"След година на строги производствени ограничения от страна на ОПЕК +, надутите световни запаси от нефт, натрупани по време на миналогодишния срив в търсенето на фона на COVID-19, се върнаха към по-нормални нива", се посочва в документа.

Намаляването на запасите също беше неизбежно на фона на съживяването на мобилността в САЩ и Европа. В същото време, ако през май запасите все още могат да растат, то през юни спадът им трябва да продължи, дори въпреки възстановяването на добива на петрол в ОПЕК +, според МАЕ.

Страните по споразумението ще започнат да облекчават ограниченията постепенно от май до юли включително. На следващата си среща на 1 юни те могат да обсъдят действия през останалата част от годината. По това време ще станат ясни подробностите за американско-иранските преговори по ядрена сделка, чийто резултат трябва да повлияе на петролните санкции срещу Иран, се казва в доклада. Ако бъдат премахнати, Иран, който преди това беше четвъртият производител на петрол в ОПЕК, може да върне допълнителни варели на пазара. В допълнение, нарастването на честотата на болестите на Сovid-19 в Индия поддържа несигурния пазар на петрол, припомня IEA. 

още от Енергетика