нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Норвежка електрическа компания ще инвестира 2,5 млрд. евро в Испания

Снимка: Shutterstock

Норвежката публична електрическа компания Statkraft навлиза в Испания. Компанията си е поставила за цел да достигне 3000 MW възобновяема енергия между операции и разработки до 2025 г., което би означавало инвестиция от порядъка на 2,5 млрд. евро за нейното общо стартиране при текущи пазарни цени. По този начин компанията следва пътя на други европейски енергийни гиганти в Испания като френската петролна компания Total, португалския Galp или финансисти като Caisse de dépot et plas du Quebec (CDPQ), пише испанското икономическо издание eleconomista.es.

Statkraft възнамерява да разработи вятърни и слънчеви проекти на Иберийския полуостров чрез собствени разработки, съюзи или съвместни разработки. Също така, компанията ще търси възможности за покупки, които могат да бъдат интересни. Всъщност, норвежката компания вече беше финалист при продажбата на 2000 MW хидроелектрическа енергия на EDP в Португалия, която в крайна сметка стана френската Engie за 2,2 милиарда.

Намерението на Statkraft е да стимулира растежа на дейностите за развитие на вятърната и слънчева енергия като част от стратегическия си план, където има за цел да изгради над 6GW вятърна енергия и 2GW слънчева енергия в световен мащаб през 2025 г. и очаква Испания и Португалия да бъдат от областите, които с най-голяма тежест допринасят за тази цел. Всъщност прогнозата е, че 2000 MW ще работят в Европа до 2025 г.

Споразумения с Fortia

Норвежката публична компания нанесе първия удар на традиционните електрически компании в Испания с подписването на голямо споразумение за продажба на електроенергия на големи индустриални компании, групирани във Fortia през септември миналата година. Fortia Energía обединява покупките на Acerinox, ArcelorMittal, Atlantic Cooper, Cemex, Cementos Portland, Grupo Gallardo Balboa, Praxair, Megasa и Cementos Portland Valderribas и подписа първия голям договор за покупка на електроенергия с фиксирана цена за следващите 10 години. Чрез това споразумение промишлените предприятия се съгласиха да получат общо 3TWh през целия период на този договор, които ще се доставят от различни възобновяеми централи, с които Skatkfraft има договори.

Миналата седмица норвежката компания приключи още едно споразумение с големите испански индустриалци до края на 2029 г. Енергията за незабавна доставка ще бъде генерирана в две независими вятърни паркове, наскоро свързани към мрежата в Кастилия и Леон, с комбинирана мощност 93MW и ще допринесе за снабдяването на различни индустриални обекти за клиенти на Fortia, главно разположени в Андалусия и Каталуния.

Statkraft направи дебют на иберийския пазар през март 2018 г. с абонамент за 15-годишен PPA за фотоволтаичната слънчева централа Don Don Rodrigo в Севиля, първата без субсидии в Испания. За да затвърди позицията си на пионери в бизнеса с дългосрочни договори за възобновяема енергия в Южна Европа, норвежката компания вече създаде офис в Мадрид през март 2019 г.

Компанията си е поставила за цел да утрои обемите си на управление на пазара на електроенергия чрез PPA и договори за доставка с генератори на възобновяеми енергийни източници и крайни потребители до 2025 г. През последните 15 месеца Statkraft сключи няколко споразумения за закупуване на електроенергия, както за изцяло търговски проекти, както и за проекти, които са получили разрешение/спечелили в испанските търгове.

Многобройни проекти

Компанията подписа най-голямото дългосрочно споразумение за покупка на енергия в Испания с Audax Renovables. Statkraft се съгласи да доставя на Audax Renovables 525 GWh електроенергия годишно за период от 10,5 години. Годишният обем може да снабди 130 000 испански домове със зелена енергия за цяла година. Audax Renovables ще го използва за снабдяване на малки и средни предприятия и частни домове в Испания.

Statkraft постигна споразумение със Sonnedix за закупуване на слънчева енергия за 10 години. Компанията, собственост на JP Morgan, ще осигури на Statkraft средно около 100 GWh / година чисто електричество между 2021 и 2031 г. благодарение на слънчева фотоволтаична централа, която ще бъде разположена в Бадахос, в югозападната част на Испания. За Sonnedix това е първото споразумение за покупка на слънчева енергия за проект за мрежов паритет в Испания.

Норвежката компания има договор и за закупуване на електроенергия със Solaria за мощност 252 MW. Първоначалната продължителност на споразумението е 10 години от въвеждането в експлоатация на съоръженията. Електричество ще се доставя от три проекта в Кастилия и Леон и два от Кастилия Ла Манча. Петте централи ще имат обща инсталирана мощност 252 MW, ще произвеждат около 500 GWh годишно.

Към всичко това се добавя и споразумение с швейцарския Aventron за закупуване на енергия за 5 години. Statkraft ще закупи общо 330 GWh електроенергия от соларния парк Bargas в Толедо. 

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова

още по темата
още от Енергетика