нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ОПЕК понижи прогнозата си за потреблението на петрол до края на годината

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата си за потреблението на петрол в света през 2020 г. с около 100 000 барела дневно заради забавянето на икономическата активност в редица държави, предаде ТАСС.

Картелът вече очаква световното търсене да се свие с 9,06 млн. барела дневно до 90,63 млн. барела дневно.

За 2021 г. се прогнозира растеж на световното търсене на черно злато със 7 млн. барела дневно до 97,6 млн. барела дневно на фона на надеждите за овладяване на коронавируса и възстановяване на световната икономика.

През второто полугодие на текущата година динамиката на цените ще остане под натиска на опасенията от втора вълна на коронавируса и растежа на петролните запаси, посочват анализаторите на ОПЕК.

Очаква се до края на годината петролните запаси в света да останат на високо ниво заради слабото търсене на горива за автомобилния и въздушния транспорт.

Същевременно цените на газолина, мазута и нафтата ще продължат да бъдат подкрепяни от сектори, които са засегнати от пандемията в по-малка степен като нефтохимическата промишленост и осигуряването на отопление, предаде БТА.

Търговските запаси от суров петрол на развитите страни от Организацията за икономическо сътрудичество и развитие (ОИСР) през юни са нараснали с близо 24 млн. барела до 3,24 млрд. барела, отчита ОПЕК.

Показателят е с 301 млн. барела по-висок спрямо същия месец на миналата година и с 291 млн. барела над средното ниво за пет години.

Предварителни данни за юли сочат, че петролните запаси в САЩ са намалели с 9 млн. барела до 1,45 млн. барела. Това е със 143 млн. барела по-високо спрямо юли миналата година и със 161 млн. барела над средното петгодишно равнище.

ОПЕК отчита също така, че през юли страните членки на картела са изпълнили на 97 процента ангажимента си за свиване на петролния добив. Общото производство на организацията е нараснало с 0,98 млн. барела дневно до 23,17 млн.барела дневно най-вече заради Саудитска Арабия, която доброволно е увеличила свиването на производството си. Допълнително добива си са намалили също така Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Кувейт. Заедно трите страни са свили предлагането си с 1,1 млн. барела дневно.

още от Енергетика