нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ОПЕК прогнозира нарастване в световното търсене на петрол тази година

Guliver/ Getty Images

Търсенето на петрол в света през 2021 г. ще се възстанови с 5,9 милиона барела дневно след спада с 9,8 милиона барела дневно миналата година, като прогнозата остава без промяна спрямо предишната оценка. Това посочва ОПЕК в месечния си доклад, публикуван днес и цитиран от ТАСС.
Това означава, че търсенето на петрол тази година ще достигне 95,9 милиона барела дневно след понижението до 90 милиона барела дневно през кризисната 2020 година.
ОПЕК очаква, че в страните от ОИСР търсенето ще се повиши с 2,6 милиона барела дневно, но все още няма да се върне на предкризисното ниво. За развиващите се страни се очаква растеж от 3,3 милиона барела дневно, пише БТА.
Страните извън картела през 2021 г. могат да увеличат предлагането си с 0,8 милиона барела дневно след намаляването с 2,5 милиона барела дневно миналата година, посочва картелът. За 2020 г. държавите извън ОПЕК са намалили доставките за световния пазар до 62,7 милиона барела дневно.
В доклада се посочва, че възстановяването на цените на черното злато съществено ще подобри условията за производителите на шистов петрол от САЩ и може да се очаква те да се върнат на пазара през втората половина на 2021 година. През декември страните от ОПЕК са увеличили добива си до 25,36 милиона барела петрол дневно, като споразумението за регулиране на предлагането е било изпълнено на 102 процента.

още от Енергетика