нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поевтиня, докато инвеститорите чакат повече информация за Омикрон

Снимка: Getty images

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в сряда след два поредни дни на ръст, тъй като инвеститорите изчакват оценката на потенциалното въздействие на новия вариант на коронавируса върху световната икономика и търсенето на гориво, предаде Ройтерс.

Към 9:20 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,45 долара, или 0,60% до 74,99 долара за барел, след като във вторник напредна с 3,2%. Цената на американският лек суров петрол WTI се понижи с 0,57 долара, или 0,79%, до 71,48 долара за барел, следвайки ръст от 3,7% в предходната сесия.

Цените на петрола се възстановиха по-рано в началото на тази седмица на фона на оптимизма, че варианта Омикрон няма да причини големи икономически щети.

„Възстановяването бе поставено на пауза, тъй като инвеститорите искат да се уверят за потвърдят пълното въздействие на варианта Омикрон, преди да продължат да копуват“, каза Сатору Йошида, анализатор от Rakuten Securities.

Междувременно британската фармацевтична компания GSK обяви, че нейната лекарство с антитела срещу COVID-19, разработено съвместно с американския й партньор Vir Biotechnology, е ефективно срещу всички мутации на новия вариант на коронавируса Омикрон.

„Инвеститорите все още не са убедени оптимисти и засега предприемат изчаквателен подход“, каза Хироюки Кикукава, генерален мениджър на изследванията в Nissan Securities.

Пазарът също така се фокусира върху ядрените преговори с Иран, напрежението между Русия и Украйна и застудяването на времето в северното полукълбо.

Непреките преговори между Вашингтон и Техеран за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г. бяха подновени миналата седмица, но попаднаха в задънена улица в петък. Очаква се по-късно тази седмица те да продължат.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския държавен глава Владимир Путин, че Западът ще предприеме „силни икономически и други мерки“ срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна, докато Путин поиска гаранции, че НАТО няма да се разширява по-далеч на изток.

Петролните пазари реагираха слабо на седмичните данни за запасите в САЩ. Запасите на суров петрол в САЩ са се понижили през миналата седмица, докато тези на бензин и дестилати са нараснали, казват запознати източници, цитиращи данни на Американския петролен институт.

още по темата
още от Енергетика