Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поевтиня в Азия. Пазарите в очакване на ново увеличение на производството на „черното злато”

9

Shutterstock

Цените на петрола на азиатските пазари днес отново се понижиха на фона на очакванията, че ОПЕК и партньорите й скоро ще увеличат производството си, за да компенсират намалелия износ на Иран след засилването на американските санкции срещу Техеран, предаде Ройтерс.

Въпреки това цените остават напът да отчетат най-продължителната поредица от седмични печалби от години, тъй като петролните пазари са под натиск заради нарушенията в доставките и засилващите се опасения от ситуацията в геополитиката, най-вече от напрежението между САЩ и Иран.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поевтиня със 17 цента или 0,2 на сто до 74,18 долара за барел.

Американският лек суров петрол понижи котировките си с 32 цента или 0,5 на сто до 64,89 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Понижението на петролните котировки последва поскъпване на Брента до над 75 долара за барел, което вчера бе отбелязано за първи път от над една година, след като Германия, Полша и Словакия спряха вноса на руски петрол по петролопровода "Дружба" заради влошаване на качеството.

още от Енергетика
23
Петък
Август