нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поевтиня в ранната търговия в петък

Снимка: Guliver / Getty images

Цените на петрола поевтиняха в ранната търговия в петък на фона на вялата търговия заради Деня на благодарността в САЩ и опасенията около възстановяването на търсенето, пише Ройтерс.

Към 9;30 часа българско време цената на сорта Брент се понижи с 0,04 долара, или 0,0,08%, до 47,76 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поевтиня 0,83 долара, или 1,82%, до 44,88 долара за барел.

И двата бенчмарка са напреднали с над 6% от началото на седмицата, след като фармацевтичната компания AstraZeneca съобщи, че нейната ваксина срещу COVID-19 има средна ефективност от 70%, като тя може да бъде увеличена до 90% в зависимост от дозировката.

„Като се има предвид, че голяма част от ралито на петрола през ноември се дължи на очаквания, нагласи и спекулации, корекцията беше очаквана“, коментира Джефри Хейли от OANDA.

„Срещата на министрите на страните от ОПЕК+ в понеделник е  да доведе до смекчаване на бичите позиции на някои търговци“, добави той.

Страните от групата на ОПЕК+, която включва и Русия, ще дискутират политиката си за производството на петрол на онлайн срещата на 30 ноември и 1 декември. Те планираха да увеличат добива с 2 млн. барела на ден от януари следващата година, след като през лятото се споразумяха да ограничат производството с 7,7 млн. барела на ден. Търговците се надяват, че те ще удължат срока на това споразумение и няма да увеличат добива.

Междувременно Службата за безопасност на транспорта на САЩ съобщи, че близо 6 милиона американци са предприели самолетни пътувания за празниците за Деня на благодарността от днес до сряда въпреки предупрежденията на Центровете за контрол на заболяванията да си стоят у дома.

още от Енергетика