нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поевтинява на фона на ръста на запасите от бензин в САЩ

Снимка: Getty images

Цените на петрола паднаха в четвъртък, след като официалните данни показаха голямо увеличение на запасите от бензин в САЩ, предизвиквайки опасения за отслабване на търсенето на суров петрол в държавата, която е най-големия потребител на суровината в света, предаде Ройтерс.

Към 8:35 часа българско време цената на сорта Брент се понижи с 0,26 долара, или 0,41%, до 62,90 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поевтиня с 0,31 долара, или 0,52%, до 59,46 долара за барел.

Макар че запасите от суров петрол в САЩ спаднаха повече от очакваното от анализаторите, запасите от бензин скочиха рязко, в противоречие със същите прогнози, съобщи вчера Министерството на енергетиката на САЩ.

Запасите от петрол на САЩ са се свили с 3,5 млн. барела през последната седмица до близо 502 млн. барела, докато тези на бензин са нараснали с 4 млн. барела до малко над 230 млн. барела, след като рафинериите са ускорили производството преди летния сезон на пътувания, сочат данните на министерството.

В същото време запасите по света растат, като руското производство нарасна през първите дни на април в сравнение със средните нива през месец март.

Като позитив пазарите отчитат новата прогноза на Международния икономически фонд за икономическите перспективи, според която глобалната икономика може да нарасне с 6% през тази година – темпо на ръст, което не е виждано от 70-те години на миналия век. По-високият икономически растеж ще подкрепи търсенето на петрол и петролни продукти, което по естествен път ще доведе до спад на запасите.

още от Енергетика