нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поскъпна с над процент в ранната търговия

Снимка: Getty images

Цените на петрола скочиха с над процент в ранната търговия в понеделник, след като през уикенда Камарата на представителите на САЩ одобри плана за стимулиране на икономиката в размер на 1,9 трлн. долара, предаде Ройтерс

Към 8:25 часа българско време цената на сорта Брент се повиши с 1,04 долара, или 1,61%, до 65,46 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,95 долара, или 1,54%, до 62,42 долара за барел.

„Цените на петрола се възстановяват тази сутрин заедно с повечето рискови активи на гърба на приемането на законопроекта за стимулиране на икономиката от долната камара на Конгреса“, коментира Стивън Инес от Axi.

Законопроектът ще бъде дебатиран в Сената (горната камара) тази седмица. Демократите се надяват да успеят да прокарат законопроекта без да имат нужда от републиканска подкрепа. Горната камара на американския Конгрес е разделна 50 на 50, като решаващият глас в случай на равенство има вицепрезидентът Камала Харис.

Цените на петрола бяха подкрепени и от одобряването на ваксината на Johnson & Johnson’s срещу COVID-19 от Комисия по храните и лекарствата (FDA) на САЩ.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като групата ОПЕК+, ще се срещне в четвъртък, за да дискутира връщане на пазар на добив в размер от 1,5 млн. барела на ден.

Същевременно с това Иран отхвърли започването на преговори със САЩ и Европейският съюз за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г., настоявайки, че Вашингтон първо трябва да отмени санкциите, които доведоха до рязък спад на износа на ирански петрол.

 

още от Енергетика