нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поскъпна в Азия

Shutterstock

Цените на петрола се повишиха отново в азиатската търговия днес, тъй като нарастващото напрежение в Близкия изток подхрани опасенията от нарушаване на доставките, предаде Ройтерс.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поскъпна с 38 цента или с 0,5 на сто спрямо закриването вчера и тази сутрин се търгуваше за 73 долара за барел.

Американският лек суров петрол повиши котировките си с 46 цента или с 0,7 на сто до 63,32 долара за барел.

Нападения с дронове, за които поеха отговорност йеменските бунтовници хуси, наложиха затварянето на голям петролопровод в Саудитска Арабия. Водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен заяви, че за нея нападенията на хусите с дронове срещу саудитски петролни обекти тази седмица са "военно престъпление". В отговор на нападенията коалицията нанесе няколко въздушни удари срещу йеменската столица Сана, която е под контрола на хусите.

По-рано тази седмица държавният департамент на САЩ нареди американските дипломатически консулски служители, които нямат задължения при извънредни ситуации, да напуснат Ирак. Мярката бе предприета на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Техеран.

още от Енергетика