Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поскъпна в Азия

Shutterstock

Петролът днес поскъпна на азиатските пазари след данните за по-силно от очакваното намаляване на петролните резерви на САЩ и договарянето на дата за следващата среща на ОПЕК и партньорите й по споразумението за ограничаване на добива, предаде Ройтерс.

Американският лек суров петрол поскъпна със 79 цента или 1,5 на сто до 54,55 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, повиши цената си с 82 цента или 1,3 на сто до 62,64 долара за барел.

След като се увеличиха до близо двугодишен максимум, резервите от суров петрол на САЩ са се понижили с 3,1 млн. барела миналата седмица, съобщи американската Агенция за енергийна информация (EIA). Анализаторите очакваха спад от 1,1 млн. барела.

След седмици на спорове за точните дати, членките на ОПЕК се договориха да се срещнат на 1 юли, а на 2 юли - и с партньорите си извън картела. На заседанията ще бъде обсъдено удължаване на сделката за свиване на добива с 1,2 млн. барела дневно, която изтича в края на месеца.

още от Енергетика