Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поскъпва в Азия заради напрежението в Оманския залив

8

Shutterstock

Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия днес след нападенията срещу два танкера в Оманския залив, които породиха опасения, че ще намалеят петролните потоци през един от ключовите световни маршрути за доставка на петрол, информира Ройтерс.

Нападенията близо до Иран и стратегическия Ормузки проток тласнаха цените на петрола нагоре с 4,5 процента вчера, слагайки край на понижението на котировките през последните седмици, предизвикано от опасенията за световното търсене.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за

европейския пазар, поскъпна с 50 цента или 0,8 на сто до 61,81 долара за барел, след като вчера котировките се повиша с 2,2 на сто.

Американският лек суров петрол прибави 21 цента или 0,4 на сто до 52, 49 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Котировките на този сорт вчера приключиха търговията с повишение от 2,2 на сто.

САЩ обвиниха Иран, че носи отговорността за нападенията срещу двата танкера в Оманския залив, които доведоха до поскъпването на петрола и засилиха опасенията за нова американско-иранска конфронтация. Не е ясно все още какво е предизвикало експлозиите, принудили екипажите да напуснат японския и норвежкия танкер. Иран се дистанцира от нападенията.

Почти една пета от световния петрола минава през Ормузкия проток - около 17,2 милиона барела дневно. Потреблението е било 100 милиона барела дневно през 2017 година, сочат данните на анализаторската компания Вортекса (Vortexa), цитирани от БТА.

още от Енергетика
20
Петък
Септември