Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът тръгна надолу след решението на ОПЕК+ за увеличаване на добива

Снимка: Guliver / Getty images

Цените на петрола се понижиха в четвъртък, след като вчера групата ОПЕК+ обяви, че ще смекчи рекордното съкращаване на добива на петрол от август.

Към 9:15 часа българско време, лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поскъпна поевтиня с 28 цента, или 0,64%, до 43,51 долара за барел.

Американският лек суров петрол понижи котировките си с 34 цента или с 0,83% до 40,86 долара за барел.

Организацията на страните износители на петрол и нейните съюзници, начело с Русия, се договорииха да намалят съкращенията на добива на петрол от август на фона на започналото бавно възстановяване на икономиката от пандемията.

От месец май насам ОПЕК+ реже добива с 9,7 милиона барела на ден, или 10% от свеетовното производство. От следващия месец обаче тези съкращения ще бъдат намалени до 7,7 млн. барела на ден, като тази мярка ще действа до месец декември.

„Някои инвеститори изтеглиха печалбите си след решението на ОПЕК+, но по-голямото търсене на американския суров петрол даде известна подкрепа“, коментира Казухико Сайто анализатор от Fujitomi Co.

Спроед данните на Администрацията за енергийна информация, петролните запаси на САЩ са паднали с 7,5 млн. барела миналалата седмица, надминавайки очакванията на аналзиаторите, анкетирани от Ройтерс, които залагаха на свиване с 2,1 млн. барела.

Въпреки официалното споразумение, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви, че съкращението на добива през Август и Септември всъщност ще достигне между 8,1 и 8,3 млн. барела на ден.Причината за това се дължи на факта, че страните от ОПЕК, които досега са имали по-висок добив от определената им квота, ще компенсират допълнителното производство с по-големи съкращения през август и септември.

още от Енергетика