Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Путин иска от правителството си план за спасяване на петролната индустрия

Снимка: Guliver / Getty images

Руският президент Владимир Путин е дал на правителството си срок до 15 юни да изготви план за подпомагане на петролната индустрия, докато тече споразумението на ОПЕК+ за свиване на добива, информира Блумбърг

Путин е наредил на министрите си да подготвят „специални тарифи“, които операторът на газопроводи  „Трайнснефт“ да таксуват за преноса на суров петрол и нефтопродукти, докато споразумението на ОПЕК+ е в сила, се посочва в документ, публикуван на сайта на Кремъл.

По0рано главният изпълнителен директор на „Роснефт“ Игор Сечин призова за коригиране на транспортните тарифи в съответствие с пазарните цени.

Големите фирми за обслужване на нефтени находища също може да бъдат включени в правителствения списък на компаниите от  стратегически значими компании, което ще им позволи да получат държавна подкрепа.

Организацията за страните износителки на петрол и нейните партньори - ОПЕК+, миналият месец договори свиване на световния добив на петрол с близо една десета в опит да подкрепи цените на черното злато, които тогава достигнаха 20-годишен минимум на фона на ниското търсене заради пандемията от коронавирус. Русия и Саудитска Арабия ще понесат основната част от тежестта на сделката, която се очаква да бъде в сила около две години, въпреки че размерът на съкращенията ще намеле с течение на времето.

 

още по темата
още от Енергетика