нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Путин: Напълно възможно е петролът да стигне 100 долара за барел

Снимка: Getty images

Руският президент Владимир Путин направи прогноза, че цените на петрола може да достигнат 100 долара за барел, тъй като търсенето на всички видове енергийни суровини расте, предаде Си Ен Би Си.

Енергийните цени скочиха значително по цял свят на фона на засилването на икономическата активност по цял свят, след като бяха премахнати голяма част от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса.

Миналата седмица американският лек суров петрол West Texas Intermediate премина прага от 80 долара за барел за първи път от 2014 г. насам.

Путин обаче смята, че цените могат да нараснат още. По време на събитие в Москва той бе попитан дали смята, че  WTI може да достигне 100 долара за барел, на което отговор: „Напълно е възможно“.

Пред журналист на Си Ен Би Си президентът обаче допълни, че Русия, както и останалите големи производители, правят всичко по силите си, за да стабилизират пазара.

 „Що се отнася до Русия и нашите партньори от ОПЕК+, бих казал, че правим всичко възможно, за да стабилизираме петролния пазар. Опитваме се да предотвратим шокови скокове на цените. Определено не искаме това да се случва, защото не е в наш интерес“, добави той.

По-рано този месец ОПЕК+, обяви, че ще се придържа към пакта за увеличаване на добива с 400 хил. барела на ден през ноември, въпреки че някои страни настояваха за по-голямо повишение.

още от Енергетика