Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

С колко ще намалее цената на петрола зависи от Русия

Shutterstock

Колко точно ще бъде намалението на добива на петрол на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и на други страни производителки извън картела зависи от Русия, съобщиха днес делегати, докато ОПЕК се събира на среща във Виена, предаде Ройтерс.

Срещата цели да подкрепи цените на петрола.

Петима делегати казаха, че ОПЕК чака новини от Русия. Руският министър на енергетиката Александър Новак излетя обратно от Виена за евентуална среща с руския президент Владимир Путин. Утре Новак трябва да се върне в австрийската столица за разговорите между ОПЕК и други страни производителки на петрол след дискусиите на държавите членки от картела в днес.

"Оптимист съм. Ще има споразумение, но не е ясно колко точно ОПЕК и колко страните извън картела ще съкратят. Все още се обсъжда," каза един от делегатите на срещата.

Трима делегати посочиха, че ОПЕК и съюзниците на организацията може да намалят добива си с 1 милион барела дневно, ако Русия се включи в това намаляване със 150 000 барела дневно.

Съкращението ще бъде между 1 милион и 1,3 милиона барела дневно. Трябва просто да видим как ще бъде разпределено, посочи друг делегат.

Новак каза днес, че на Русия ще й бъде по-трудно да намали добива през зимата, отколкото на други производители заради студеното време.

ОПЕК, в която голяма част от страните са от Близкия изток, планира да намали добива въпреки натиска от президента на САЩ Доналд Тръмп да не го прави и така да подкрепи световната икономика като запази цената на черното злато ниска.

Саудитска Арабия даде сигнали, че иска организацията и съюзниците й да намалят добива най-малко с 1,3 милиарда барела дневно или с 1,3 процента от световното производство.

Рияд иска приносът на Москва да бъде най-малко 250 000 - 300 000 барела дневно, но Русия настоява количеството да бъде наполовина, посочиха източници от и извън картела.

Планираното съкращение може да вземе като база за сравнение добива през септември или октомври, а продължителността му да бъде от януари до юни, каза вчера петролният министър на Оман Мохамед бин Хамад ар Румхи.

Цените на петрола се понижиха с около една трета от началото на октомври до около 60 долара за барел, тъй като Саудитска Арабия, Русия и Обединените арабски емирства повишиха добива от юни, след като Тръмп призова за по-голям добив, за да се компенсира по-ниският износ от Иран.

още от Енергетика