Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Испания ще запази само четири въглищни централи

Снимка: Shutterstock

Седем електроцентрали на въглища в Испания спряха да работят вчера поради екологичните ограничения, наложени преди време от Европейския съюз. Това са Компостила (Леон) и Андора (Теруел) на Endesa; тази на Велила (Паленсия) на Iberdrola; Нарсея (Астурия), Ла Робла (Леон) и Майрама (Коруня) на Naturgy; и Пуенте Нуево (Кордоба) на Viesgo. Тези инсталации спират да работят, тъй като собствениците им смятат, че не е икономически изгодно да инвестират в съвременни процеси за елиминиране на газовете, които отделят, информира abc.es.

Технически те не са спрени, тъй като при необходимост ще трябва да бъдат включени, за да не оставят електрическата система на страната в недостиг. В това положение са Lada (Астуриас) на Iberdrola, As Pontes (Коруня) и Litoral (Алмерия) на Endesa и Los Barrios (Кадис) на Viesgo, чиито собственици чакат разрешения от Министерството на екологичния преход за окончателното им закриване. След като ги получат, те трябва да бъдат демонтирани в срок от 3 до 5 години. В повечето случаи, обаче, собствениците на такива топлинни централи имат планове да построят други възобновяеми централи на тези места.  

От днес нататък две централи на територията на Астурия - Aboño 2 и Soto de Ribera 3, ще продължат да произвеждат електроенергия с въглища. И двете разполагат с необходимите екологични подобрения, в които компанията е инвестирала повече от 200 милиона евро през последните години. В случая на Aboño това е една стратегическа инсталация, тъй като гарантира доставката на енергия за голямата индустрия със седалище в Астурия.

Останалите две централи, които ще продължат да работят, са от Endesa: Карбонерас (Алмерия) и Ес Муртерар (Майорка), която поддържа само две от четирите си групи активни. 

още от Енергетика