Затвори

Ще има нов договор с Русия за АЕЦ "Белене"

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ "Белене". Не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на мощностите. Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с представители на руската държавна компания "Росатом". Премиерът Борисов също е разговарял с тях.

С колегите от "Росатом" имахме регулярна среща, свързана с изпълнението на ангажимента от страна на "Росатом" за доставянето на останалата част от оборудването за АЕЦ "Белене", което трябва да пристигне в България до края на тази година, поясни министър Петкова. До момента страната ни е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ "Белене". Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени, след като страната ни беше осъдена по арбитражно дело от Русия. Окончателно, оборудването трябва да бъде доставено у нас до края на годината, но също така то трябва да бъде консервирано, за да се запази.

Договор за консервация на оборудването за АЕЦ "Белене" със сигурност ще има, но все още не е ясно точно кога ще стане факт подписването му, преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината, стана ясно още от изявлението й.

"Целта е да се оползотвори това оборудване, защото "ние нямаме право на втора грешка по този проект", бе категорична Петкова. "Имаме вече едно оборудване, което стои от първия проект "Белене", и което, според мен, не беше оползотворено и използвано по най-добрия начин. Поради тази причина ние трябва да мобилизираме целия ресурс, за да можем да използваме това оборудване по най-добрия начин. Това са все пак парите на българския данъкоплатец", добави тя.

Петкова обясни, че не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г.  Конкретни преговори по този въпрос обаче не са водени.

В момента Българската академия на науките изработва доклад, който да покаже доколко изгодно ще бъде на България да изгради втора атомна централи и какви опции има пред страната, съобщи още министър Петкова. Тя обяви, че междинният доклад на БАН е готов, но засега не пожела да коментира резултатите от него. Петкова единствено оповести, че докладът посочвал, че след 2035 г. в България и целия регион ще има нужда от нови мощности.

Интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" до момента са заяви три компании, една от които - държавната китайска енергийна корпорация.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66922
0.599082
CNY
10
2.50928
3.98521
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23286
0.447856
RUB
100
2.74056
36.4889
USD
1
1.58894
0.62935