нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефът на Saudi Aramco прогнозира социално напрежение при твърде бърз преход към чиста енергия

Снимка: Shutterstock

Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър призова световните лидери да продължат да инвестират в изкопаеми горива през следващите години, твърдейки, че идеята, че светът може да премине към чиста енергия „за една нощ“ е „дълбоко погрешно“, предаде Си Ен Би Си.

По време на Световния конгрес на петролния пазар в Хюстън, Тексас, шефът на най-големият производител на петрол света сподели опасения, че твърде бързият преход към по-чисти горива може да предизвика неконтролируема инфлация и социални вълнения.

„Разбирам, че публичното признание на факта, че петролът и газът ще играят съществена и значима роля по време на прехода и след него, ще бъде трудно за някои“, каза Насър по време на конференцията, която се фокусира върху нисковъглеродните стратегии и технологии.

„Но признаването на тази реалност ще бъде много по-лесно, отколкото справянето с  енергийната несигурност, буйната инфлация и социалните вълнения, след като цените станат непоносимо високи и ангажиментите на страните за нулеви емисии започнат да се разпадат“, добави той.

Коментарите на Насър идват на фона на нарастващия натиск върху петролната и газовата индустрия за ограничаване на прочуванията и добива на изкопаеми горива и преминаване към развитие на възобновяема енергия, докато все повече страни си поставят амбициозни цели за за намаляване на въглеродните емисии в борбата с изменението на климата.

През май Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че инвестициите в нови проекти за петрол и газ трябва да бъдат прекратени незабавно, за да може светът да постигне нетни нулеви емисии до 2050 г. и да избегне най-лошите последици от изменението на климата.

Други световни енергийни лидери, участващи на конференцията в Хюстън, включително главните изпълнителни директори на Exxon и Chevron, също твърдят, че търсенето на петрол и газ ще остане високо през следващите години въпреки усилията за преход към зелена икономика.

„Петролът и газът продължават да играят централна роля в задоволяването на световните енергийни нужди и ние играем съществена роля в доставянето им по начин, при които се отделят възможно най-малко въглеродни емисии“, каза главният изпълнителен директор на Chevron Майк Вирт. „Нашите продукти задвижват света“, добави той.

Световното търсене на изкопаеми горива се възстанови рязко тази година, след като световните икономики се възстановиха от блокадите, свързани с пандемията от коронавирус. Очаква се глобалните въглеродни емисии от изгаряне на изкопаеми горива да нараснат до 36,4 милиарда тона тази година, което е ръст от 4,9% ц сравнение с 2020 г.

още по темата
още от Енергетика