Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Спад на цените на петрола в Азия

12

Shutterstock

Цените на петрола се понижиха днес в азиатската търговия на фона на опасенията, свързани с прогнозите за забавяне на световната икономика, но свиването на производството, договорено от основните износители, подкрепи котировките на черното злато в края на седмицата, когато се очаква да бъде отчетено повишение за последните пет сесии, предаде Ройтерс.

Американският лек суров петрол поевтиня със 7 цента в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса или с 0,1 на сто до 52,52 долара за барел. Този сорт е поскъпнал с 23,7 на сто от 24 декември, а вчера котировките му се повишиха с 23 цента до 52,59 долара за барел в края на официалната търговия в Ню Йорк, информира БТА.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар днес поевтиня с 13 цента или с 0,2 на сто до 61,55 долара за барел.

Ако станем свидетели на забавяне на икономическия растеж, котировките на петрола ще се понижават заради обвързаността им с растежа, коментира анализатор на петролния пазар.

Повечето анализатори понижиха прогнозите си за глобалния икономически растеж, който се очаква да бъде под 3 процента през 2019 година, а някои дори се опасяват от рецесия заради търговските спорове и силното повишение на дълговете, отбеляза Ройтерс.

още от Енергетика
20
Четвъртък
Юни